Engelse Obedience is een wedstrijdsport waarbij goed getrainde honden samen met de handler een aantal oefeningen uitvoeren. Engelse Obedience is een precisie sport, men let dus op details. Foutjes leveren strafpunten op en diegene met de minste strafpunten is dus winnaar in de desbetreffende klasse.
Lukt het op een wedstrijd nog niet helemaal dan kan men aan de keurmeester vragen of men er een trainingsrondje van mag maken en dan heb je de gelegenheid om je hond weer goed te motiveren voor een volgende wedstrijd. Dit is een groot voordeel aangezien je hond alleen goed kan presteren als hij goed gemotiveerd is.
Het gehele jaar door zijn er wedstrijden, in de zomer buiten en in de winter in een overdekte accommodatie. Wedstrijden kan men lopen in Nederland, Duitsland, Engeland en Oostenrijk, met het lidmaatschap van de DOS.
1x per jaar wordt er het Nederlands Kampioenschap gehouden, wat een groots evenement is en men het hele jaar naar toe werkt. Hier wordt ook de Charley Wyant trofee uitgereikt aan de meest constante combinatie van het jaar.
In Nederland zijn er 6 klassen, beginnend bij de Pre-Beginners, Beginners, Novice, A, B en uiteindelijk de hoogste klasse C. Men start als nieuwe handler in de Pre-Beginners met enkele van de oefeningen en het niveau wordt gaandeweg hoger met meer oefeningen naarmate men promoveert naar de volgende klasse. De instructies op wedstrijden zijn in het Engels m.u.v. de laagste klassen die mogen kiezen tussen Engels en Nederlands, het is een Engelse sport. Heb je problemen met Engels kan je daar bij geholpen worden.
De oefeningen zijn het volgen aan de voet, zowel los (Heel Free) als aan de lijn (Heel on Lead), Apporteren (Retrieve) van een eigen voorwerp in de lage klassen en een vreemd voorwerp in de hogere klassen, Komen-op-Bevel (Recall) en de Blijf-oefeningen in zit en af (Sit-Stay en Down-Stay). De hogere klassen krijgen er dan nog geur zoeken (Scent), een doekje met eigen of keurmeester geur uit een tiental doekjes zoeken, controle op afstand (Distance Control), staan, zit en down op afstand en het wegsturen naar een marker (Sent-Away) bij. Elk van deze oefeningen is een bepaald aantal punten waard.
In principe kan Engelse Obedience door iedereen en alle soorten honden beoefend worden zolang je zelf gemotiveerd bent en je hond voldoende kan motiveren om samen met jou aan de slag te gaan. In de top zie je vooral Border Collies omdat deze een enorme werklust bezitten maar in principe kan elke gemotiveerde hond in de top meelopen.
De sport is geschikt voor mensen die gemotiveerd zijn en dit kunnen overbrengen op hun hond, een team vormen dus. De sport is niet leeftijdgebonden.
De honden dienen wel gezond te zijn om het werk aan kunnen. Over het algemeen kunnen de honden het werk aan tot zeer hoge leeftijden, boven de 10 jaar nog wedstrijden lopen is geen uitzondering.
Er wordt getraind op een positieve manier met veel spelen en/of beloningskoekjes (trainers). Sliplijnen en kettingen zijn uit den boze.
Een positieve instelling, een gemotiveerde hond, apporteerblok, speeltjes en heel veel beloningskoekjes. Meer heb je niet nodig. Trainen kan je overal, zelfs in je huiskamer.
Dutch Obedience Society
Er zijn diverse hondenscholen die lesgeven in Engelse Obedience, maar ook is er de mogelijkheid om bij particulieren les te volgen. Neem voor info over lessen even contact op met het bestuur van de DOS, zij kunnen je door verwijzen naar trainingslocaties in Nederland.
Op de hondenschool in Koewacht ontstond in 1983 het idee om de Engelse Obedience naar Nederland te halen. De oprichters waren gecharmeerd van de Obedience zoals in Engeland gelopen werd. Daarom werd er bij de Kennel Club een licentie aangevraagd en de Dutch Obedience Society, afgekort de DOS, werd een feit.